RECENZE...............CHYSTÁM SE ČÍST...............NOTY




Recenze

Proroctví

16. března 2014 v 15:40

Proroctví

Autor: Riordan, Rick
Oficiální název: Heroes of Olympus - Prophecy
Série: Bohové Olympu (volné pokračování série Percy Jackson)
Žánr: Fantasy, mytologie, bohové, dobrodružství
Rozsah: 509 stran

Obsah
Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedena záhadným proroctvím. Podaří se při tom všem, vypátrat i ztraceného hrdinu, Percyho Jacksona? Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl. A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně zlé věci...
Proroctví jsem začala číst zrovna ve chvíli, kdy jsem postrádala jakýkoliv zájem o čtení a knihy. Naštěstí si hlavní informace pamatuji i tak což znamená, že knihu nemusím číst znova. Riordana jsem si jako spisovatele oblíbila už v první knize, kterou jsem od něj četla, v Percy Jacksonovi, zloději blesku.
Oproti předešlé sérii Bohové Olympu jsou knihy výrazně tlustší s menším písmem, než tomu bylo u Percyho. Celou knihu jsem četla skoro měsíc, takže jsem nestihla další dva díly, které jsem měla doma půjčené. Snad se k nim brzy zase dostanu, kniha mne nesmírně bavila, byla vtipná i vážná, dobrodružná i uklidňující. Riordan umí děj tak konkrétně vybarvit, že mně osobně nedělalo sebemenší problém představit si, kde to vlastně jsem. Proroctví hodnotím všemi sty procenty a vřele doporučuji.

Temná hrdinka - večeře s vampýrem

14. března 2014 v 13:00
Autor: Abigail Gibbs
Oficiální název: Dark Heroine - Dinner with a Vampire
Série: Temná hrdinka (díl 1.)
Žánr: Fantasy, román, upíři
Rozsah: 478 stran

Obsah
Když Violet Leeová cestou z večírku narazí na okouzlujícího a přitom děsivého vampýra Kaspara Varna, začne tak pro ni nebezpečná dobrodružná cesta, jakou si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Vzájemná přitažlivost mezi Kasparem a Violet se nedá popřít a zdá se, že nedokážou odolat své touze - ale za jakou cenu?
Ke knize mě jako vždycky dokopala moje kamarádka, která čte dvakrát rychleji než já...díky ní, mám pořád co číst. K téhle knize se mi upřímně moc nechtělo. Ještě že jsem byla přemluvena, je to skvělá kniha. Další díl má vyjít brzy, bohužel nejspíš nebude o té samé hlavní hrdince, což je trochu zvláštní. Ale budiž.
Nejvíc jsem si oblíbila Kaspra, ačkoliv jsem ho první polovinu knihy nesnášela a naopak nejmíň mi do oka padla Kasprova milenka, u které už ani neznám jméno.
Celkově se kniha četla jako blesk, není to typ četby, u které musíte neustále dávat stoprocentní pozor na každé slovo. Kniha byla psaná uvolněně a i tak měla hlavu a patu. Částmi mě taky překvapilo, že byla dost nepředvídatelná jako jiné..

Hodnocení: 98% ze 100%

Střípky duší

31. ledna 2014 v 14:24
Autor: Mary Lindseyová
Oficiální název: Shatteres souls
Série: Duše (díl 1.)
Žánr: fantasy, paranormálno, duchové
Počet stran: 301

Obsah
Lenzi slyší hlasy a má vize - vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že ji nikdo nemůže pomoci - dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí - člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoct jim - a že on byl po celá staletí jejím ochráncem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak nebo Alden, život nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas...
Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou. Jednoduše jsem ji uviděla v knihovně na polici a jelikož jsem četla na jednom blogu pozitivní recenzi na tuto knihu, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Asi první dvě kapitoly jsem se nesmírně nudila a dělala si z každého rozhodnutí hlavní hrdinky ohromnou srandu, než mě to konečně začalo bavit.

V polovině knihy jsem se už bavila celkem obstojně a třetí den večer mi málem ukápla i slza, když mé oblíbené postavě šlo o život. Konec knihy podle mě ale měla spisovatelka trochu víc dotáhnout. Trvalo mi chvilku než jsem význam poslední věty pochopila. Ale podle mě nesmíte knihu soudit, asi jsem jen úplnej retard, proto mi to nějakou chvíli trvalo. :D

Každopádně každému člověku se líbí něco jiného, jestli se vám líbí obálka, neváhejte a vyzkoušejte.

Poslední z bohů

27. ledna 2014 v 16:34
Autor: Rick Riordan
Oficiální název: Percy Jackson - The last olympian
Série: Percy Jackson
Žánr: mytologie, dobrodružné
Počet stran: 407

Obsah
Jmenuji se Percy Jackson... blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi na kapotě auta přistane bájný kůň Pegas.
Narozdíl od předchozích dílů tady se děj pěkně rozjede hned po pár stránkách. A tím rozjede myslím, že se opravdu začne něco dít hned na druhé, maximálné třetí stránce. Autor asi nechtěl zahálet a nechat čtenáře čekat. Tohle je sice poslední díl první série, jenže hned na tuhle sérii navazuje druhá s názvem "Bohové Olympu", která se však nevztahuje na řeckou mytologii, nýbrž na římskou. Takže očekávám, že mi bohové s římskými jmény pěkně zamotají hlavu. Už se vidím, jak na googlu hledám, jak se který bůh v římské mytologii nyzývá.

Dva meče

25. ledna 2014 v 14:20
Autor: Karolina Limrová
Série: Dvě zrcadla (2. díl)
Počet stran: 309
Žánr: upíři, fantasy, román

Obsah knihy
V ulicích Minneapolis řádí chladnokrevný vrah. Zanechává po sobě oběti, které nesou zjevné stopy mučení. Zatímco policie marně hledá jakoukoli stopu, lovci upírů vědí moc dobře, s kým mají tu čest. Ví to i Daniel Philips, ve dne řidič taxíku, v noci neúnavný lovec samotáš, jehož do Minneapolis zavedla nešťastná láska. A ví to také Selena Torresová. Je silná, neohrožená a její touha po spravedlivé odplatě je úččinější než jakákoli znraň. Selena Torresová však porušuje po staletí dodržované tradice. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena, která je... upír.
Druhý díl celkem napínavé série Dvě zrcadla není o nic méně zábavný, jako ten první. Nejdřív mě zaujalo, jak v každém díle má svůj vlastní životní příběh postava, kterou už dobře poznáte z prvního dílu. Celá kniha má hodně zábavný, ironický nádech. Lovec upírů, který je mužského pohlaví a žena, která je také lovec upírů, jenže je sama upír. Museli byste být opravdu hloupí, kdyby vám nedošlo, že tito dva lidé zmiňovaní už z obsahu s polu nebudou mít nic společného. Omlouvám se všem, kterým to nedošlo. ;)

Se začátkem knihy jsem měla torchu problém, nemohla jsem se totiž vtáhnout do děje a musím přiznat, že prvn díl se mi líbil více, ale to jen kvůli tomu, že spíš osobně preferuju klidnější děj, kde se každou chvíli nikdo nemlátí, kde je děj hlavně o dvou lidech. I tak se však těším na třetí díl, a tuším, že z epilogu druhého dílu vím, kdo tam bude zaujímat hlavní roli.

Dvě zrcadla

22. ledna 2014 v 16:49
Autor: Karolina Limrová
Série: Dvě zrcadla
Počet stran: 276
Žánr: Fantasy, román

Obsah knihy
Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by Kate Simmonsovou nikdy nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Joshua poprvé spatří Katinu tvář v prastarém zrcadle, které objeví na půdě chátrajícího sídla. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho duši se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno.







Poprvé jsem při výběru této knihy dost váhala, protože co si budeme povídat, obálka je naprosto děsná. A popravdě to, že knihu napsala česká spisovatelka mi rozhodování moc neusnadnilo. Nic proto českým autorům a autorkám, ale jelikož častěji čtu knihy od zahraničních spisovatelů, českým moc nevěřím. Tedy, alespoň tomu tak bylo do té doby, co jsem si tuhle knihu nepřečetla. Ono ne nadarmo se říká, nesuď knihu podle obalu.

Co bych to byla za čtenářku, kdybych tu knihu nakonec nezkusila? A jak už jsem výše zmiňovala, udělala jsem dobře. Příběh mě doslova na začátku chytil a dovolil mi knihu odložit až na konci. Četlo se to neuvěřitelně krásně a dost rychle. Poprvé jsem si knihu přečetla o letních prázdninách a podruhé nedávno, nejspíš někdy v listopadu. Rozhodně vám ji doporučuji. Hlavně těm, kdo máte rádi tu klasickou "upíří" literaturu, ve které je zahrnuta i romantika.

Hlad jako žádný jiný (recenze)

21. ledna 2014 v 21:07
Autor: Kresley Cole
Oficiální název: The hunger like no other
Další název: Vojevůdcova věčná touha
Série: Z říše Lorů (díl 1.)
Žánr: fantasy, erotika,
Počet stran: 484

Obsah
Vlkodlak Lachlain McRieve je už více než sto let týraným vězněm upírů. Jednoho dne vycítí, že se objevila žena, která byla stvořena pouze pro něj. Využije chvilkové nepozornosti trýznitelů, vysvobodí se z okovů a vydá se na cestu do Paříže. Tam sice stopu ztrácí, ale nenechá se odradit a hledá svou vyvolenou ženu dál. S hrůzou zjišťuje, že je jí upírka Emmaline Trójová. Lachlain ovšem netuší, že Ema je napůl upírka a napůl valkýra. Unese ji k sobě domů, do Skotska.
Při společném životě pak poznávají jeden druhého, ale i každý sám sebe. Plachá a bázlivá Ema se proměnuje v silnou ženu, která ví, co chce. Lachlain je původně odhodlaný, že ji prostě přiměje k tomu, aby žila po jeho boku, ale ve hře zdaleka nejsou jen jeho přání. Upíři navíc zjistí, kdo Emmaline je, a chtějí ji získat pro sebe.
K téhle knize snad nemám ani co říct. Celá knížka se sice jmenuje Hlad jako žádný jiný, ale prvních 150 stran obsahuje novelu. Na tu je výše přiřazen i druhý neoficiální název.

Jestli jste si mysleli, jak moc erotiky je v Padesáti odstínech, tak si přečtěte tohle. Nejenže tam z devadesáti procent zaujímá erotický obsah, ale rozhodně to má mnohem ostřejší slovník. Když mě kamarádka přemluvila, ať si to přečtu, říkala mi, že je příběh "zajímavý", ale tohle bych rozhodně nečekala. Jenže i přes "zajímavý" obsah se to četlo neuvěřitelně pomalu. To bych asi téhle knize vytkla. Má dost tenké stránky.

Na konec bych chtěla dodat, že pokud je pravda, že v Americe má tahle série dvanáct dílů, tak ať překladatelka nikam nepospíchá.

Bitva o Labyrint

14. ledna 2014 v 19:54
Autor: Rick Riordan
Oficiální název: Percy Jackson - Battle of the Labyrinth
Série: Percy Jackson
Žánr: mytologie, dobrodružné
Počet stran: 383

Obsah
Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Důmyslné podzemní bludiště může člověka zavést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit.






K celé sérii jsem se dostala přes jednu spolužačku, která tohle sérii naprosto zbožňuje. A jelikož je to jedna ze známějších sérií, chtěla jsem si ji přečíst taky. Nejdřív mě vyděsilo to hrozně veliké písmo. Když si však člověk zvykne, je to celkem legrace, kniha utíká mnohem rychleji.Celou sérii už mám přečtenou a chystám se jít na druhou navazující sérii "Bohové Olympu".

Nejvíc jsem si v téhle sérii oblíbila samozřejmě Percyho, kterýmu smysl pro humor rozhodně nechybí. Dále jsem v knize vždycky čekala, až se tam objeví Olymp a bohové. Z těch mám nejradši Poseidona, připadá mi nejsympatičtější. Ale všechny postavy byly perfektně popsané, takže mi zaručili, že například Luka jsem si neoblíbila vůbec. Možná zezačátku, ale pozdě Luke všechen vztah mezi náma dvěma zabil.

Příběh jsem si moc užívala a nebylo by špatné, kdybych se ocitla v Táboře polokrevných a vyzkoušela si let na pegasovi nebo šermířství. Ale to by mi nesmělo hrozit, že mě někdo zabije. Takže to bych si v tom příběhu moc neškrtla. :D

Hodnocení: 100% ze 100%

Padesát odstínů svobody

8. ledna 2014 v 19:51
Autor: E. L James
Oficiální název: Fifty shades freed
Série: Padesát odstínů
Žánr: Román, erotika
Počet stran: 654

Obsah
Ve chvíli, kdy se Anastasia Steelová poprvé setkala s mladým úspěšným podnikatelem Christianem Greyem, netušila, jak moc se jí změní život...
Ana se musí naučit sdílet s Christianem jeho styl života, který ji nikdy nebyl vlastní, aniž by ztratila sama sebe, svou vlastní integritu a nezávislost. Christian musí na oplátku překonat svou posedlost kontrolou a vypořádat se se svými vnitřními démony.
Nyní, když jsou konečně spolu, prožívají lásku, vášeň, vzájemnou blízkost a otvírá se před nimi svět nekonečných možností. Zdá se, že mají všechno. Pak ale zasáhne osud a před Anou vyvstávají její nejhorší noční můry...

K prvnímu dílu jsem shlížela trochu odpudivě a chtěla si jej přečíst kvůli tomu, že to je tak známá série. Na druhou stranu jsem tenhle žánr nikdy nezkoušela a říkala jsem si "Co od toho mám čekat? Bude to mít vůbec děj? Nebude to jen o sexu?", ale po přečtení třetího dílu, který celou sérii uzavírá mi trvalo minimálně dva dny než jsem se alespoň trochu vzpamatovala z toho šoku, že není žádný další díl. Byla jsem naprosto zdrcená a to se mi nestává u každé série. Naprosto jsem si oblíbila Christiana i Anu. Kéžý by bylo více dílů.

Už v prologu mě Padesát odstínů svobody dostalo, když kniha začínala větami "Maminko! Maminka spí na zemi." Teď, když je to vytržené z kontextu to zní možná legračně, ale stačil prolog a už jsem brečela. Tahle kniha cloumala s mými emocemi jako ještě žádná.

I když je to erotický román a podle některých lidí, které znám je to "komerční pitomost" nese Padesát odstínů i spoustu ponaučení o tom, že i když je mezi lidmi nějaký problém, nemělo by se od něj utíkat, ale naopak by se měly problémy řešit. Když se člověk nezabývá jen těmi vzrušujícími částmi, všechno tohle pochytí.

Hodnocení: 100%

Narozeniny Asterixe a Obelixe

2. ledna 2014 v 16:49
Asterixe a Obelixe mám v oblibě už od dětství a najednou uvidím v knihovně díl, který jsem v životě neviděla. Určitě si představíte to dětské nadšení.
Kdo nezná Asterixe a Obelixe, dva galské hrdiny, ten jako by neprožil dětství.

Autoři: R. Goscinny , A. Uderzo
Originální název: Asterix and Obelix´s birthday the golden book
Obsah knihy
Asterix, moudrý a Obelix, tučný. To je charakteristika dvou galských odvážných hrdinů. Komixy vypráví o jejich dobrodružstvích a životech. Mimo tyto dvě komixové postavy se seznámíme s celou jejich vesnicí. Náčelníkem, kovářem, bardem, jehož hudba se ale nedá poslouchat, Obelixovým pejskem Idefixem a konečně s druidem Panoramixem, který umí vytvořit lektvar, po kterým je celá vesnice nepřemožitelná. Obelix jej ale pít nemusí, protože do něj spadl jako malý.
Komixy se obyčejně čtou rychle a Asterix nebyl výjimka. Knihu jsem přečetla v čajovně za hodinku. Nechyběl tu pořádný kopec srandy, i když tam bylo pár stránek "bez bublinek", jen normální text. Ta část mě moc nebavila. Ale jinak dávám palec nahoru. Už abych objevila další mnou neprozkoumaný díl. :)

Muka

11. prosince 2013 v 19:04
Autor: Kate Lauren
Originální název knihy: Torment
Série: Andělé
Žánr: Fantasy, andělé
Obsah knihy
Ve druhém dílu série Andělé pokračuje dramatický příběh, v nemž se Luce snaží odhalit pravdu a přerušit věčný koloběh lásky, předčasné smrti a znovuzrození. Daniel, její odvěká láska a padlý anděl dojedná příměří, aby ji chránil před Vyhnanci. Ve snaze zajistit její bezpečí ji ukryje v internátní škole pro Nefilim, potomky lidí a padlých andělů.



















Tak do téhle knížky mě částečně vnutila kamarádka. Mně se vůbec nechtělo ji číst, protože jsem si nepamatovala první díl a musela jsem hodně, hodně vzpomínat abych si vzpomněla, co všechno se odehrávalo v prvním dílu "Pád", který jsem četla ve škole ze čtečky.
Ale po nějaké době jsem "Muka" přečetla a i když to není moje nejoblíbenější série, líbilo se mi to. Nějakými částmi jsem doslova lítala, u nějakých mi to trvalo déle, protože jsem se nudila a k nějakým jsem se vracela i třikrát, čtyřikrát, jak jsem z nich byla unešená.
Na třetí díl se celkem těším. Vzhledem k tomu jak druhý díl zkončil, jsem zvědavá, cože se nakonec stane. Ale i tak budu ráda, až tuhle sérii budu mít úspěšně za sebou a budu si z toho něco pamatovat. :D
Hodnocení 70% ze 100%

Percy Jackson-Prokletí titánů

27. listopadu 2013 v 17:00

Autor: Rick Riordan
Série: Percy Jackson
Originální název: Percy Jackson- The Titan´s Curse
Počet stran: 336
Žánr: dobrodružné, fantasy
Obsah knihy
Že mám moc po svém otci, bohu Poseidónovi, už víš...
Že patřím do tábora polokrevných už taky víš...
Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já.
Kam se poděla bohyně Artemis?
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě?
Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického svět.
Vezmeme tě s sebou, chceš?
Pozitiva: Rychlé čtení, spousta napětí (alespoň pro toho, kdo se dokáže vcítit do postav) a opět tam nechyběla mytologie, bohové apod.
Negativa: Musíte si zvyknout na velké písmo.

Francouzská revoluce

27. listopadu 2013 v 14:25

Autor: John Farman
Volná série: Historie letem světem
Počet stran: 74
Žánr: dětská literatura, naučná, historie
Obsah knihy
Geniálně, stručně, vtipně a zábavně se John Farman dotkl všech nejdůležitějších úseků historie. V příbězích Historie letem světem není místo na nudu. O Francouzské revoluci se dozvíte všechno, co potřebujete vědět, a ještě něco navíc o králi Ludvíku XVI., rozmařilé Marii Antoinettě a všech revolucionářích, o tom, jak krutá revoluce zvítězila, i o jejím neslavném konci.
Dobytí Bastilly (francouzské věznice)

Kdysi jsem četla něco podobného o Cleopatře a Shakespearovi. A když jsem viděla v knihovně všechny dětské poučné knihy o historii, rozhodla jsem se zase jednou zkusit i něco jiného než vymyšlenou fantasy. A nelituji toho. Částmi to bylo opravdu vtipné a dokonce si z toho i něco pamatuju. I když spíš jen takové pitomosti, co vypadají jako smyšlené. Ale tak má to jen ani ne sto stránek, přečtené za jeden den, takže za pokus to stálo a možná si půjčím i něco podobného na jiné téma. :)

Padesát odstínů temnoty

20. listopadu 2013 v 15:00

Autor: E. L. James
Série: Padesát odstínů...
Originální název: Fifty Shades Darkner
Počet stran: 654
Žánr: román, erotika
Obsah knihy
Poté co Anastasia Steelová na vlastní kůži pocítila, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian nabídne nové podmínky jejich vztahu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit.
A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě...






Už první díl jsem zhltla za tři dny a byla jsem ze série padesáti odstínů tak nadšená, že by mně to nikdy nenapadlo. Chtěla jsem si totiž tu knihu přečíst jen protože to čtou všichni a protože je to zase něco nového, nový žánr..pro mě. :D
Nemohu se dočkat na třetí a poslední díl. Tímhle upomínám na fakt, že tato trilogie má opravdu ... a bohužel.. jen tři díly. I když bych snad přečetla i celou sérii upířích deníků aby těch dílů bylo víc. :D

Pozitiva: Neuvěřitelný děj, velmi..velmi čtivé a poutavé. I když někteří si říkají, že to je komerční pitomost i když to nečetli. To mě dokáže vytočit. (Já o upířích denících říkám pitomost jen naoko.. :D) A na to, že je to eroticky zaměřená kniha, má to děj. Má to zapeklitý částmi dost nepředvídatelný děj.

Negativa: Má to jen tři díly...

Lakomec

20. listopadu 2013 v 10:00

Autor: Moliere
Originální název: L' Avare
Počet stran: 97
Žánr: existuje žánr-povinná četba? :D
Obsah knihy
Jedno z vrcholných děl francouzského klasicismu. Lichvář Harpagon, hlavní postava této hořké veršované komedie je synonymem pro lakomce. Ani jeho rodina mu není milejší než peníze.





No.. povinná četba. Co na to říct. :D
Ale líbilo se mi to. Rozhodně to bylo srozumitelnější než Romeo a Julie. Ale teď mě napadlo, že když je to povinná četba, mohla bych sem napsat svůj rozbor ze školy. Třeba se někomu nebude chtít číst, nebo to nestihne a tohle je myslím dost důvěryhodný rozbor. Psali jsme ho s učitelkou ve škole. :D

LAKOMEC-ROZBOR

Směr:
Klasicismus
Kdy: 2. pol. 17.-18. století
Od čeho je odvozen název: klasický-vzorový, dokonalý
Základní znaky: geometrické tvary, důraz na rozum, pevný řád, pravidla, jednoduchost, návrat k antice

Autor:
Jméno: Moliére
Národnost: francouz
Příznivci: král Ludvík XIV (XIII)
Kdo ho nemá rád: Arcibiskup (protože Moliére kritizuje ve svých dílech církev)
Zajímavost: Možná si vzal svoji vlastní dceru
Co je typické pro Moliérova díla: Ve svých dílech kritizuje špatné lidské vlastnosti (Lakomec-chamtivost)
Další jeho díla: Zdravý nemocný, Tartuffe, Misantrop

Dílo:
- v lakomcovi kritizuje lakotu, chamtivost
- typické dílo pro Moliéra
Forma: Próza
Druh: Drama
Žánr: Komedie
OBSAH
Hlavní postavy:
Harpagon (chce si vzít Mariannu)
Eliška (Harpagonova dcera, má se provdat za bohatého Anselma, ale miluje Valéra, který pracuje u Harpagona jako sluha)
Kleantes (Harpagonův syn, má si vzít bohatou vdovu, ale miluje Mariannu, kterou si chce vzít jeho otec)
Čipera (Kleantův sluha, ukradne Harpagonovi pokladničku s penězi)
Kuba (kuchař, obviní Valéra, že ukradl pokladničku, protože ho nemá rád)
Anselm ( nově nalezený otec Valéra a Marianny)

...a skončí to tak, že si Eliška vezme Valéra, Kleant Mariannu pod podmínkou, že celou svatbu zaplatí jejich tec Anselm.


Škola noci 10 - Skrytá

13. listopadu 2013 v 22:14

Autor: P. C. Cast
Originální název: The House of Night - Hidden
Žánr: Fantasy román
Obsah knihy
Pro Zoey se toho v posledních měsících stalo tolik, že by se jí o tom všem nestihlo ani zdát. Zjistila, že je upír a ne jen tak ledajaký. Mnoho blízkých už za tu dobu co pobývá na tulské Škole noci ztratila, ale zato taky získala.



Můj první dojem, když jsem si měla přečíst 10. díl? "Proboha, vždyť já už si vůbec nepamatuju o čem to je."
Naštěstí jsem na sérii Školy noci nalákala i kamarádku, která mi mileráda osvěžila paměť, i když se mi zdá, že jsem ji s nějakými otázkami málem přivodila infarkt.
Prvních 9 dílů jsem přečetla po sobě. Pak jsemsi musela nějakou dobu počkat, než se u náš 10. díl přeloží.
Po pár kapitolách jsem se do příběhu vžila a už se mi začínaly vracet vzpomínky, co že se tam vlastně v předchozích dílech všechno dělo. A že toho nebylo málo.
Sérii píše matka s dcerou, takže tomu nechybí nic. Je to vtipné, je to vážné. Může se vám stát, že u něčeho budete brečet nebo se popadat smíchy, jestli jste takové citlivky jako já. :D
Jestli ale nemáte rádi upíří ságy... já vlastně taky ne, jak který. Třeba upíří deníky se bojím vzít do ruky, tak máte dvě možnosti. Buď zkusit první díl a alespoň to zkusit, nebo najít si žánr, co se Vám líbí. :)

Tady máte trochu hudby, ať se vám hezky čte.

Dívčí parta

13. listopadu 2013 v 19:35

Na blogu je toto první recenze na komix. A bohužel nemá očíslované stránky, takže se asi nebude počítat do různých challengí a článků, kde zveřejňuju i počet stránek knihy. Škoda. :D

Autor: Lisi Harrison a Yishan Li
Originální název: The Clique
Obsah knihy
Claire se s rodiči přestěhovala do New Yorku a bydlí v domě otcova přítele. Jeho dcera Massie je stejně stará jako Claire a všichni očekávají, že se z nich stanou nejlepší kamarádky. Nemohou se víc mýlit. na rozdíl od domýšlivé Massie je Claire hodná dívka a Massie dělá, co je v jejích silách, aby zmařila Claiřiny šance zapadnout do party.

Jako komix se samozřejmě malá knížečka četla děsně rychle. Dívčí parta je známý.. film, série knih. O komixu jsem se dozvěděla nedávno a hned jsem si ho pujčila. Je to sice čtivo pro děti, ale mě osobně číst o partě děcek velmi baví. :D
Film jsem ještě neviděla a knihy taky nemám všechny přečtené. Ubažuju, že se k nim vrátím až budu mít trochu klid od knižního maratonu a trochu i od školy.
Každopádně komix se mi líbil a musím uznat, že ve škole měl větší ohlas než normální knihy bez obrázků. :D
Doporučuji ale jen těm, kterým nevadí trocha té dětského smýšlení a naivity. :D

Finále

13. listopadu 2013 v 15:47

Autor: Becca Fitzpatrick
Originální název knihy: Finale
Série: Hush Hush sága (Zavržený)
Žánr: Fantasy
Obsah knihy
Nora a Patch si mysleli, že mají nejhorší problémy za sebou. Hank je pryč a oni doufali, že budou moct zakopat válečnou sekyru. Místo toho se však Nora musí ujmout role vůdkyně Nefilim a dokončit, co Hank začal-zničit padlé anděly. To ale nepůjde tak snadno, protože jí v cestě stojí až moc překážek.
































Do téhle knihy se mi zezačátku moc nechtělo. V prologu a pár prvních kapitol mě nebavila. Pak to začalo být zajímavější a zajímavější a na konci jsem brečela že to je poslední díl. To je u mě typický. :D
Mrzí mě, že se tam stalo pár věcí, které bych nečekala. Tahle knížka byla celkově hlavně u konce nepředvídatelná. Je vidět, že si s tím dala spisovatelka práci aby nebyl děj tak stejný a předvídatelný jako to u nějakých knih bývá.
Líbilo se mi to. Jsem sice zklamaná že už série pro mě skončila, ale naopak jsem ráda. Je fajn vědět, že se nemusím stresovat kvůli dalšímu dílu.


Kruh ohně - recenze

6. listopadu 2013 v 22:18


Nedávno jsem dočetla třetí a poslední díl série Proroctví sester, je k nevíře, že trilogie má v tomto případě opravdu jen tři díly.

Autor: Michelle Zink
Originální název: Circle of fire
Žánr: YA, fantasy, paranormal, historické
Obsah knihy

Lia se vydává na nebezpečnou cestu za chybějícími stránkami Proroctví a pátrá po zbývajících Klíčích, pomocí nichž by mohla zavřít Bránu, a zabránit tak příchodu Samaela na tento svět. Sama to ale nezvládne. Podaří se jí přesvědčit sestru Alici, která stále více podléhá zlu, aby jí pomohla? Obřad musí být vykonán v den slunovratu a čas rychle utíká...

Tenhle obrázek jsem našla, když jsem do goglu zadala "Circle of fire"





Tak upřímně. Moc jsem se na ni těšila. Bavila mě. Ale pak jsem dostala do ruky Padesát odstínů temnoty a Kruh ohně šel do skříně nědočtený.
O pár dnů později: Neochotně se vracím ke Kruhu ohně. Je to úplně jiný žánr než Padesát odstínů.. A po chvíli mám tuhle knížku dočtenou a brečím, že už nebudou další díly. :D

Ale další co mě dost překvapilo. První dva díly byly celkem předvídatelné. U třetího jsem se zezačátku knize vysmívala na způsob "Mě nic nepřekvapí, máš smůlu". A co myslíte? Dočetla jsem poslední stránku, zavřela knihu a ještě deset minut na ni koukala a říkala. "Děláš si srandu?". Kniha mi to pěkně nandala. :D

Takže velmi, velmi doporučuji celou sérii. Za pokus to stojí. A na závěr malá upoutávka. Snad vás neodradí. :D

STAROBYLÉ PROROCTVÍ SE NAPLŇUJE.
DVĚ SESTRY STOJÍ PROTI SOBĚ.

JEDNA ZEMŘE...

DRUHÁ PŘEŽIJE...

KTERÁ TO BUDE?


Jak začíná láska

27. října 2013 v 10:31

Autor: Meg Cabot
Volná série: Kluci - 1. díl
Originální název: The Boy Next Door
Počet stran: 366
Žánr: Román
Obsah knihy
Melissa Fullerová, redaktorka společenské rubriky v časopise New York Journal, žije poměrně poklidným životem do té doby, než je její sousedka doma přepadena a v kómatu převezena do nemocnice. V bytě této starší dámy zůstává doga a dvě kočky, jichž se Melissa ujme. Po čase se jí konečně podaří vystopovat sousedčina synovce Maxe, jehož požádá o pomoc. Tento známý módní fotograf a playboy má však jiné plány než se starat o tetina zvířata, a tak místo sebe pošle kamaráda, který mu ještě ze studií dluží službičku. Situace se ovšem komplikuje, když se do sebe Melissa s domnělým Maxem zamilují.

Pozitiva: Tuto knihu bych si nepůjčila, kdybych se neodhodlala ji otevřít a zjisit, že je celá psaná formou emailů. Opravdu celá. Takže se četla dost rychle.
Negativa: Předvídatelnost. I když..který román není alespoň trochu předvídatelný. Někomu by to ovšem mohlo vadit. Já osobně preferuju knihy, kde nevíte, co se stane, kdy se to stane a jak to skončí. :)

Strážkyně brány

7. října 2013 v 21:03

Strážkyně brány, druhý díl série Proroctví sester. O nic méně zajímavější než druhý a ještě jsem si v něm našla hrdinu, kterému fandit. :D

Autor: Michelle Zink
Série: Proroctví sester (2)
Originální název: Guardian of the gate
Žánr: YA, fantasy, paranormální, historické
Obsah knihy
Druhý díl série Proroctví sester. Lia Milthorpeová pokračuje v nebezpečném a zoufalém pátrání po způsobu, jakým by zvrátila děsivé proroctví. Její sestra Alice mezitím sbírá síly a učí se temnému umění, aby mohla Liu porazit. Nezastaví se před ničím ve snaze získat její místo v proroctví, které mělo připadnout jí. Lia a Alice vědí, že ve smrtelném boji stojí proti sobě. Netuší, že zrada proti nim postaví i ty, které milují nejvíc.






Ve druhém díle se Lia vydává na nebezpečnou cestu z jednoho místa zpátky, potom zase jinam a celkově je kniha zaměřená na cestování. Neuvěřitelně poutavé a čtivé přesně jako první díl. Nevím, co k tomu dodat, mnoho jsem toho řekla u prvního dílu. Rozhodně doporučuji si přečíst tuhle sérii. I když se neodehrává v současnosti (moc nemusím knihy, co se odehrávají v minulosti či budoucnosti) tahle série vás rozhodně pobaví. Alespoň mě baví moc. :)

Děkuji za pozornost a nashle u příštího článku :)

Percy Jackson-Moře nestvůr

13. září 2013 v 20:07

Včera jsem přidala recenzi na Proroctví sester a dnes to bude na druhý díl série Percy Jackson. Přidávám to hned, co jsem to dočetla, dokud jsou pocity z knihy stále čerstvé.
Ale bohužel jak jsem již včera u první recenze řekla, nebudu do recenzí zahrnovat spoilery, neboli cokoliv, co by vyzradilo děj knihy. Takže toho u recenzí nebude tolik. Kdyby ovšem někoho zajímalo, co si myslím o konkrétních částech z knihy, napište. :D

Autor: Riordan Rick
Originalní název: Percy Jackson: Sea of monsters
Žánr: Fantasy, dobrodružný, mytologie
Obsah Knihy
Percy Jackson si už zvykl, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidona patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řeckých pověstí, mu teď usiluje o život...
Po nečekaném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho kamarádi vydávaji na další nebezpečnou výpravu.
















První díl Percyho Jacksona jsem začala číst o letních prázdninách někdy v srpnu hned po Eldestovi. Kdo zná, tak mi uvěří, že Eldest se svou monumentálností, tím se rozumí tloušťkou a velikostí písmen se rozhodně liší od Percyho. A stejně tomu bylo i u druhého dílu. Jen co otevřu knížku, řeknu si "ježiš, co to má být?"
I když v druhém díle jsem už s velikostí písma počítala.

A opět stejně jako u prvního dílu kniha byla zetačátku psaná opravdu dětsky, jako by byla psaná pro první stupeň základní školy.
To však vůbec nevadí, protože postupem knihy se Percy rozmluvil z 10 letého dítěte až na úroveň středoškoláka. :D

Kniha je sama o sobě dost dobrodružná. A velmi čtivá. Opravdu, s těmi velkými písmeny máte pocit, že vám stránky proplouvají jedna za druhou mezi prsty a než se nadějete, máte za chvíli polovinu knížky přečtenou.

Trochu jsem se bála, když jsem jako první viděla v kině film. Obyčejně knížky, u kterých jsem viděla nejdřív film nečtu. Třeba Harryho Pottera ani Narnii jsem nečetla, kvůli tomu, že jsem nejdřív viděla filmy. Ale samozřejmě výčitky svědomí se dostavily a mám v plánu si je přečíst. Někdy v budoucnu. :D Stmívání mně ale donutila přečíst kámoška, což se mi teda vůbec nechtělo a věděla jsem proč. Nebavilo mě to. Prostě jak vidím první film než čtu knihu, tak mně to nebaví. Můj zlozvyk. Máte to třeba stejné?
No to jsem mírně odbočila od chudáka Percyho. Film k první knize "Zloděj blesku" byl z velké části o něčem jimém, než kniha. Taky právě to mě přimělo nakonec jít i na druhý díl do kina. :D Bohužel se režisér rozhodl film víc přizpůsobit knize. No, bohužel.. vlastně asi naštěstí. Když jsem však dočetla knížku, musím přiznat, že i když se chtěli víc přiblížit ke knížce, přesto tam spoustu věcí pozměnili. Každopádně splnili co slíbili, když říkali, že se přiblíží víc ke knize.

Páni, koukám, že tohle je spíše recenze na film než na knihu. Ale taky co mám více psát o knize, když jsem slíbila HLAVNĚ ŽÁDNÉ SPOILERY, že? :)

Takže shrnutí, které bude asi v mnoha věcech stejné jako u "Proroctví sester".
  • Kniha byla hoodně čtivá a četla se rychle, i když já ji četla týden, protože jsem neměla na ni tolik času.
  • V knize bylo samé dobrodružství a adrenalin. U nějakých částí by se vám mohl zrychlit dech, kdybyste příběh prožívali jako já. Já totiž prožívám úplně všechno. :D
  • Tahle kniha mě výjimečně nerozbrečela i když tam byla, bylo pár smutných chvil. Ale to bych od téhle knihy ani nečekala, je to kniha dobrodružná a ne historický román
Takže kdo má rád dobrodružství, řeckou mytologii=řecké bohy, příšery apod. Ať si ji okamžitě pujčí či koupí ;)
Nejdřív samozřejmě ale první díl, než Moře nestvůr :D

Proroctví sester

12. září 2013 v 21:18


Dnes jsem se rozhodla dát na blog svoji úplně první recenzi na knihu. A jelikož je první, žádám vás o shovívavost, přece jen se v psaní recenzí a článků musím ještě trochu vycvičit. :)

Autor: Michelle Zink
Originální název: Prophercy of the sisters
Žánr: YA, fantasy, paranormální, historické
Obsah knihy

Sestry Lia a Alice Milthorpeovy právě osiřely. A právě se staly smrtelnými nepřáteli. Podivné znamení, které objeví Lia na svém zápěstí, smrt rodičů, děsivé sny, skrytá rodinná tajemství i jeden pohledný mladík-to vše jsou dílky skládačky, kterou předpověděla tajemná věštba.


 
 

Reklama